آیوتا چیست؟

آیوتا یا IOTA چیست؟

آیوتا (IOTA) ارز دیجیتال متن باز می باشد که از فناوری دفتر کل توزیع شده استفاده می کند و متمرکز بر عرضه ی ارتباطات امن و پرداخت در عرصه ی اینترنت می باشد. نسبت به ارزهای بر بستر فناوری Blockchain مقیاس پذیری، غیر متمرکز بودن و کارمزد اندک از خصوصیت های این ارز دیجیتال به شمار می رود . هم اکنون مطابق حجم معاملات بازار ، آیوتا با 7.91 میلیارد دلار در رتبه ی یازدهم در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد .

آیوتا از تکنولوژی گراف جهت‌دار غیرمدور (DAG) به جای فناوری سنتی بلاک چین بهره می گیرد. معاملات IOTA بدون در نظر گرفتن ارزش تراکنش‌ها، رایگان می باشند. همچنین زمان تأیید تراکنشها بسیار سریع می باشد . تعداد تراکنش هایی که سیستم می‌تواند به‌ صورت همزمان به انجام برساند ، نامحدود است و سیستم قابلیت مقیاس پذیری را دارا می باشد.

ردیفعنوانتوضیحات
1نام ارزدیجیتال آیوتاMIOTA
2نماد ارزدیجیتال آیوتاIOTA
3آیا آیوتا قابلیت استخراجدارد
4تعداد سکه های آیوتا2,779,530,283 MIOTA

تاریخچه پیدایش آیوتا (IOTA)

سال 2015 : IOTA توسط David Sønstebø ,Sergey Ivancheglo ,Dominik Schiener ,Dr. Serguei Popov تاسیس گردید . عرضه ثابت 2،779،530،283،277،761 آیوتا به وجود آمد . به دلیل اینکه هیچ فرآیند استخراجی موجود نیست ، Iota بیشتری نیز به وجود نخواهد آمد . چند ماه بعد ، IOTA اجرای نسخه آزمایشی بتا را شروع کرد .
سال 2016 : در حالی که آزمایش نسخه بتا هنوز هم ادامه داشت ، تجارت آیوتا در 11 ماه پیش رو ، میان کاربران شروع شد .
سال 2017 : Outlier Ventures ، یک شرکت سرمایه گذاری ، به 7 شیوه در IOTA اقدام به سرمایه گذاری کرد که اولین سرمایه گذاری مستقیم آنها روی تکنولوژی “دفتر کل توزیع شده” به شمار می رود . SatoshiPay اعلام نمود که از IOTA می توان به عنوان جایگزینی برای بیت کوین (به دلیل کارمزد بالای معاملات آن) بهره گرفت .

واحدهای ارزی آیوتا (IOTA)

کوچکترین واحد ارزی در آیوتا یک Iota (حرفی در الفبای یونانی) می باشد . نام واحدهای بزرگتر با افزودن پیشوند های متداول سیستم متریک به کلمه یوتا به وجود می آید ، به عنون مثال یک میلیون یوتا MegaIota نامیده می شود .

طراحی شبکه پرداخت آیوتا (IOTA) به چه صورت است؟

  • معاملات (Transactions) :

کاربر IOTA برای فرستادن یک تراکنش ، می بایست دو تراکنش دیگر را هم به طور تصادفی تأیید نماید . یک معامله ارسال شده در شبکه می بایست سطح کافی تأیید را گرد آوری نماید (یعنی می بایست از جانب کاربران دیگر برای انجام مورد تأیید قرار گیرد) . آیوتا با یک admin به اسم Coordinator (هماهنگ کننده) کار می کند که کلیه ی معاملات را در مدت زمان خاصی مورد تأیید قرار می دهد . بدون وجود این هماهنگ کننده ، IOTA-DAG در مراحل اولیه خود به اندازه کافی ایمن نمی باشد . زمانی که شبکه به اندازه کافی از جهت مقیاس بزرگ گردد ، هماهنگ کننده آن حذف خواهد شد .

  • رمزنگاری (Cryptography) :

IOTA به ازای رمزنگاری منحنی بیضوی (ECC) از امضای رمزنگاری مبتنی بر Hash بهره می گیرد. امضاهای مبتنی بر هش خیلی سریعتر از ECC می باشند .

IOTA از یک تابع هش به اسم Curl که خود طراحی نموده ، بهره می گیرد . در ژوئیه 2017 ، محققان اقدام به کشف یک آسیب پذیری بحرانی نمودند که به آنها امکان می داد جعل امضاء نمایند . در مجموع محققان رمزنگاری توسعه یافته خود را مورد انتقاد قرار دادند . در 7 اوت ، توسعه دهندگان تابع هش را با یک نسخه SHA-3 به اسم Kerl جایگزین نمودند که طی عملیات سه جانبه (به جای باینری) عمل می کند و به شکل موثّری آسیب پذیری را برطرف کرده است .

  • کانال های فلش (Flash Channels) :

کانال های فلش جزو سرویس های جدید آیوتا می باشند . با ایده گرفتن از سیستم هایی نظیر شبکه لایتنینگ (Lightning Network) و Raiden ، کانال های فلش برای انجام معاملات خصوصی و خارج از شبکه طراحی گردیده اند . آنها وضعیت را برای گروه های مورد اعتماد مهیا می کنند تا معاملات آیوتا را خارج از Tangle به اانجام برسانند .

در صورتی که می خواهید میزان زیادی iota معامله نمایید ، باید صبر کنید تا هر تراکنش از جانب Tangle پردازش گردد . با استفاده از کانال های فلش، هریک از گروه های گوناگون به میزان یکسان  Iota را در یک حساب چند امضایی قرار خواهند داد .  بعد از آن ، این گروه ها به صورت مستقل و خارج از Tangle قادرند معامله کنند . برای انجام تراکنش ها ، آنها به راحتی موافقت می نمایند تا پول را از حساب خارج کنند . بدین صورت ، گروه های مستقل قادرند حجم بسیاری از معاملات را با به حداقل رساندن تعامل مستقیم با Tangle ، پردازش نمایند .

تأسیس بازار اطلاعات بر بستر تکنولوژی آیوتا (IOTA)

در اواخر سال 2017 ، بنیاد IOTA در آلمان به عنوان یک شرکت غیر انتفاعی به ثبت رسید که هماهنگی و تأمین مالی اکوسیستم IOTA  را بر عهده داشته است . این بنیاد به منظور ایجاد اکوسیستم های پایدار در IOTA جهت تسریع در توسعه و پذیرش در تجارت به عنوان یک فناوری متن باز ، اختصاص داده شده است . به منظور ایجاد و توسعه این بنیاد ، 5 درصد از کل عرضه ثابت آیوتا اختصاص داده شده است .

این تشکیلات به یک هیئت مدیره ، هیئت نظارت و هیئت مشورتی تقسیم می گردد . در زیرمجموعه آنها ، بنیاد به گروه های کاری تقسیم می گردد که بر روی ترویج و فعال سازی بهره گیری از IOTA در بخش های انرژی ، سلامت الکترونیک ، شهرهای هوشمند و زیرساخت شهری ، فناوری مالی و … متمرکز است .

تیم توسعه دهنده آیوتا در پی آن است تا بر روی توسعه بسیاری از دستگاه های هوشمند که در 10 سال آینده به بازار وارد می شوند ، اقدام به سرمایه گذاری کند . بعضی از برآوردها نشانگر آن است که میزان این دستگاه ها به تعداد 50 میلیارد خواهد رسید که با وجود عرضه گجت هایی مانند ساعت و لوازم منزل هوشمند ، دور از ذهن نیست .

پروسه ی تغییر قیمت آیوتا (IOTA) 

در دسامبر 2017 ، قیمت آیوتا بالغ بر 600 درصد رشد داشت و از 1 دلار (اوایل سال 2017) به 5.5 دلار رسید . یکی از دلایل اصلی افزایش ارزش معاملات این ارز دیجیتال ، باور به همکاری آیوتا و مایکروسافت بود . مطابق گزارشات CCN که شرکت های بزرگ مانند سامسونگ ، سیسکو و فولکس واگن با IOTA همکاری نموده اند تا از راه حل مبتنی بر Tangle جهت به دست آوردن درآمد از اطلاعات بهره ببرند.

عملکرد ارز دیجیتال IOTA چگونه است؟

همان‌طور که قبلاً گفتیم این نوع ارز دیجیتال در قالب ساختاری به اسم تنگل کار می‌کند و نحوه کار آن کاملاً متفاوت از شبکه بلاک چین می‌باشد. ارز دیجیتال IOTA بستری را برای کاربران در نظر می‌گیرد که می‌توانند بدون کارمزد و بسیار سریع به انجام تراکنش‌های خود بپردازند.

همان‌طور که از اسم آن پیداست IOT که مخفف شدهٔ Internet Of Things وبه معنای اینترنت اشیا می‌باشد، برای تحقق اهداف اینترنت اشیا نیز کاربرد دارد. منظور از اینترنت اشیا در اینجا تمامی وسایل پیرامون محیط زندگی ما که قابلیت دسترسی به اینترنت دارند و با اینترنت کنترل می‌شوند، می‌باشد. در ادامه به چگونگی نحوه عملکرد ارز دیجیتال آیوتا در ساختار تنگل می‌پردازیم.

روند رمزارز IOTA به این شیوه است که کاربر همزمان با انجام و ارسال تراکنش خود به تأیید تراکنش‌های قبل می‌پردازد و این دستورالعمل ادامه دارد. به همین دلیل است که ساختار آن تنگل نام گرفته‌است و فرایندها به صورت جهت دار در حرکت هستند.

ویژگی‌های رمز ارز آیوتا (IOTA)

کاملاً واضح و روشن است که به دنبال ایجاد ارزهای دیجیتال ویژگی‌هایی نهفته‌است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با ویژگی‌های رمز ارز IOTA آشنا کنیم. همان‌طور که در بحث عملکرد آیوتا گفتیم تراکنش‌ها بدون هزینه صورت می‌گیرد. برجسته‌ترین و مهم‌ترین ویژگی این ارمز ارز شاید همین موضوع باشد.

در نوشته‌های پیشین ما به این موضوع اشاره کردیم که در بستر ارز دیجیتال IOTA کاربر در حین انجام تراکنش و ارسال آن نیازمند تأیید تراکنش‌های قبلی نیز می‌باشد. به همین دلیل روند انجام معاملات سریع می‌شود. در واقع می‌توان گفت سرعت انجام تراکنش‌ها از دیگر ویژگی‌های این ارز دیجیتال می‌باشد.

تقسیم‌بندی واحدهای ارز دیجیتال IOTA

همان‌طور که در قسمت قبل با بزرگی واحد آیوتا آشنا شدید، واحدهای آیوتا به بخش‌های Kiloiota و Megaiota و Gigaiota و Traiota و Petaiota تقسیم‌بندی شده‌است. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید به جدول ذیل دقت کنید تا با واحدهای ارز دیجیتال IOTA آشنا شوید.

نامنمادمقدار
Iota1i1
KiloIota1Ki 1.000
MegaIota1Mi 1.000.000
GigaIota1Gi 1.000.000.000
TeraIota1Ti 1.000.000.000.000
PetaIota1Pi 1.000.000.000.000.000

روند قیمتی ارزدیجیتال آیوتا

رمز ارز IOTA در تاریخ ۱۴ ژانویه ۲۰۱۷ عرضه شد. این ارز در ابتدا قیمتی معادل ۰٫۵۸ دلار داشت. هشت ماه بعد یعنی اگوست ۲۰۱۷ تا ۰٫۹ دلار رشد داشت اما موفق نشد در این ناحیه تثبیت شود و تا سطح ۰٫۳ دلار ریزش قیمت داشت. پس از این ریزش شدید، ایوتا توسط خریداران حمایت شد و وارد یک‌روند صعودی شد و در مدت یک ماه تا سطح ۵٫۱۶ دلار رشد کرد.

بعد از اینکه ایوتا این قله را پشت سر گذاشت با کاهش قیمت روبه رو شد چرا که تقاضا در ان ناحیه کم شد، همین موضوع باعث شد تا ۳٫۵ دلال نزول قیمت داشته باشد، اما به شدت در این ناحیه حمایت شد و به اوج قیمت خود یعنی ۵٫۳۵ دلار در تاریخ ۲۱ دسامبر ۲۰۱۷ رسید. بعد از این اوج قیمت، ایوتا وارد یک روند نزولی بلند مدت شد و قیمت کنونی این ارز ۰٫۲۳ دلار است.

چگونه می‌توان ارز دیجیتال آیوتا را خرید و فروش کرد؟

همان‌طور که می‌دانید خرید و فروش آیوتا در صرافی‌های دیجیتال همانند دیگر رمز ارزها صورت می‌گیرد. برای اینکه بتوانید ارز دیجیتال آیوتا را خریداری کنید ابتدا باید به صرافی‌های ارز دیجیتال بروید و سپس اقدام به خرید یا فروش این ارز کنید. به دلیل حجم زیادی از معاملات و ارقام برای سهولت در روند انجام محاسبات در صرافی‌ها از واحد مگاآیوتا یا به اختصار (MIOTA) استفاده می‌شود. اما هر یک از صرافی‌های دیجیتال از یک سری ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کنند.

در بحث قبلی گفتیم که ما برای خرید و فروش ارز دیجیتال خود نیازمند صرافی دیجیتال هستیم حالا می‌خواهیم بگوییم چگونه آن را انتخاب کنیم. با استفاده از پیشینهٔ تاریخی صرافی و نظرات کاربران در ارتباط با خرید و فروش در آن صرافی، ما می‌توانیم بهترین صرافی را انتخاب کنیم. دو ویژگی ذکر شده از جمله ویژگی‌هایی می‌باشد که یک صرافی قابل اطمینان باید آن را دارا باشد. پس از انتخاب بهترین صرافی به سرمایه‌گذاری یا خرید و فروش کالا بپردازیم. در ادامه باید توجه کنیم که چه صرافی‌هایی این ارز دیجیتال را پشتیبانی می‌کنند. پس با ادامه مطالب با ما همراه باشید.

  • صرافی ارز دیجیتال Binance
  • صرافی ارز دیجیتال OKEx
  • صرافی ارز دیجیتال Bitfinix
  • صرافی ارز دیجیتال HitBTC
  • صرافی ارز دیجیتال Huobi
  • صرافی ارز دیجیتال CoinEx
  • صرافی ارز دیجیتال Bittrex
  • صرافی ارز دیجیتال Liquid
  • صرافی ارز دیجیتال WazirX

شما می‌توانید در تمامی صرافی‌های فوق اقدام به خرید و فروش ارز دیجیتال آیوتا کنید. لازم است ذکر شود که به دلیل واحد بندی این ارز، همان‌طور که در قسمت قبل با آن آشنا شدید، نام اختصاری ارز دیجیتال آیوتا ” MIOTA ” می‌باشد و شما با این نام می‌توانید در صرافی‌ها اقدام به خرید و فروش این ارز کنید.

چگونه می‌توان ارز دیجیتال آیوتا را ذخیره کرد؟

برای ذخیره‌سازی ارز دیجیتال آیوتا کیف پول‌های زیادی وجود دارد و شما می‌توانید از تمامی آن‌ها برای ذخیره استفاده کنید، اما توسعه دهندگان ارز دیجیتال آیوتا پیشنهاد استفاده از کیف پول رسمی خوشان را داده‌اند. شما می‌توانید به راحتی این کیف پول را دانلود و در سیستم عامل‌های ” ویندوز Windows “، ” مک MAC “، ” لینوکس Linux “، ” اندروید Android “، ” ای او اس IOS ” نصب و استفاده کنید.

کیف پول رسمی آیوتا ” «Trinity» نام دارد. شما می‌توانید با کلیک بر روی ” این قسمت ” به صفحه دانلود بروید و سپس نسخه مورد نظرتان را دانلود کنید.

کیف پول‌های ارز دیجیتال IOTA

ارزهای دیجیتال چیزی شبیه پول رایج می‌باشد که تمامی ویژگی‌ها به جز ماهیت فیزیکی بودن را داراست. در واقع کیف پول‌ها چیزی شبیه به حساب شما می‌باشند. شما برای واریز پول توسط افراد دیگر شماره حساب خود را در اختیار آنان قرار می‌دهید.

در اینجا توسط کیف پول‌ها می‌توانید ارزهای دیجیتال خود را ذخیره ویا ارسال و دریافت کنید. Trinity یکی از کیف پول‌های رمز ارز IOTA است که با استفاده از آن می‌توانید رمز ارز خود را ذخیره کنید. کیف پول رمز ارز آیوتا به دو صورت کیف پول آنلاین و کیف پول دستکتاپ ساخته می‌شود.

در واقع در اینجا منظور از کیف پول آنلاین، سایتی است که کیف پول در آن ساخته می‌شود و برای ساخت کیف پول نیازمند طی کردن مراحلی همچون ثبت نام، تأیید ایمیل و رمز عبور هستیم. پس از شناخت این ارز دیجیتال و اهداف و عملکرد و چگونگی ذخیره آن وقت آن رسیده‌است که با هم روند استخراج این ارز دیجیتال بررسی کنیم.

چگونگی استخراج ارز دیجیتال IOTA

در ابتدای کار شاید این سؤال برای شما نیز به وجود بیاید که آیا این رمز ارز دیجیتال استخراج می‌شود یا خیر. در قالب کلی برای استخراج ارزهای دیجیتال نیازمند تأیید تراکنش‌ها هستیم. همان‌طور که قبلاً به این موضوع اشاره شد، در شبکه IOTA هر تراکنش نیازمند تأیید دو تراکنش قبلی است. همزمان با فرایند تأیید تراکنش‌ها روند استخراج ارز صورت می‌گیرد. پس از مطالعه این مطلب به سراغ پیشرفت این ارز در آینده و روند صعودی و نزولی آن خواهیم رفت.

رسالت IOTA

فناوری tangle که در IOTA به منظور افزایش سرعت انجام تراکنش ها به کار گرفته می شود، در واقع یک نوع دیگر از پایگاه داده است که در آن مشتریان و مشارکت کنندگان در صورت تمایل به انجام یک معامله، باید دو تراکنش یا معامله دیگر را تایید نمایند. با بهره گیری از این الگوریتم، IOTA می تواند از نظر تئوری تعداد بیشماری از تراکنش ها را پردازش نموده و در صورت افزایش مشارکت مشتریان، قدرت شبکه نیز افزایش یابد. اینجاست که اینترنت اشیا وارد می شود. برخلاف سایر سیستم های بلاکچین، IOTA Tangle برای ارتباطات ماشین به ماشین ساخته شده است که خود می تواند با بهره گیری از ارز دیجیتال خود تحت عنوان MIOTA، پایه و اساس خانه ها و حتی شهرهای هوشمند باشد. به عبارت دیگر، Tanlge یک بستر داده جدید است که بر روی نمودار غیر مدور مستقیم یا DAG ساخته شده و بدون بلاک و ماینر است. Tangle دارای طیف گسترده ای از ویژگی ها شامل هزینه های صفر، تراکنش های سریع، مقایس پذیری نامحدود، انتقال ایمن و غیره است. IOTA هزینه های معامله و مقیاس پذیری بلاکچین را به گونه ای پردازش کرده که عملا نیاز به بلاک و زنجیره را از بین می برد. 

IOTA پس از بیت کوین، اترویم و بیت کوین کش، عملا به چهارمین ارز دیجیتال محبوب تبدیل شده است. بنیاد IOTA، پروژه IOTA را به عنوان راهی برای تعیین کمیت، بهینه سازی و تثبیت شبکه اینترنت اشیا معرفی نموده است. IOTA برای اینترنت اشیا طراحی شده است و از آنجایی که در شبکه IoT، دستگاه های کوچک متصل مرتبا داده ها را به اشتراک گذاشته و به طور کل کم مصرف هستند، IOTA نیز مخصوصا از مکانیسم های اجماع سنتی مانند اثبات عملکرد و یا اثبات دارایی استفاده نمی کند. 

نقشه راه IOTA

سال 2019، به طور کل سالی پربار برای IOTA بوده و اپلیکیشن های پر شماری مانند IRI، Trinity، کتابخانه های منفرد مشتریان و Qubic توسعه داده شدند. علاوه بر این یک تیم قوی جهت توسعه نرم افزار گره تشکیل شده که در اواخر همان سال یک گره کم حجم Go را کد نویسی کرده و متقاعبا اکوسیستم نرم افزاری IOTA را گسترش داده است. 

بیشتر تغییرات و بروز رسانی های برنامه ریزی شده برای سال 2020، در نیمه دوم آن اتفاق افتاده و شامل سیستم امضای جدید، همتا یابی خودکار، نمونه اولیه از یک گره بر پایه Rust معرفی شدند، همچنین نرم افزارهای Bee، Qubic، IRI و کیف پول Trinity بروز رسانی هایی دریافت کرده و بهینه تر شدند. 

MAM یک طرح رمزنگاری برای پیام های سه گانه است که محرمانه بودن و صحت را امکان پذیر می نماید که نسخه 1.1 آن در اواخر نیمه دوم سال 2020 منتشر شده است.

عملکرد کلی شبکه اصلی نیز در نیمه دوم سال 2020 با بهره گیری از بهبود منطق و لایه کش تراکنش ها و همچنین تایید سریع تر تراکنشها و هماهنگ سازی بهبود یافته، تقویت شده و بهتر شود. 

استخراج، معامله و سرمایه گذاری بر روی IOTA

توکن این شبکه MIOTA نام داشته و حداکثر سکه های آن برابر با 2,779,530,283 عدد است که تمامی آنها در گردش هستند. بیشترین قیمت سکه MIOTA حدود 5.24 دلار بوده که در 20م دسامبر سال 2017 ثبت شده و سپس در سال های 2018 و 2019 نرخ آن در حدود 1 دلار تثبیت شده است. 

در روز 20م دسامبر سال 2015 یک رویداد ICO برای IOTA برگذار شده که حدود 600 هزار دلار سرمایه جمع آوری نمود. MIOTA از طریق الگوریتم اجماع اثبات عملکرد یا PoW قابل استخراج است، اما از آنجایی که تراکنش ها رایگان هستند، احتیاجی به ماینر ها نیز نبوده و از شبکه حذف شده اند. از این رو MIOTA عملا ارزی غیر قابل استخراج در نظر گرفته می شود. 

سکه MIOTA بر روی صرافی های محبوبی مانند Binance و HitBTC به آسانی قابل معامله بوده و ارزش معاملات روزانه آن به بیش از 10 میلیون دلار می رسد.

آینده IOTA و نظر کارشناسان

  • وبسایت CoinSwitch نظر بسیار مثبتی به MIOTA داشته و معتقد است که ارزش این ارز در سال 2025 عملا ده برابر شده و بهای آن به 9.847 دلار خواهد رسید. 
  • وبسایت WalletInvestor نیز معتقد است که ارزش MIOTA رو به رشد بوده پیشبینی می کند که در اواخر سال 2021 بهای آن به 1.7 دلار برسد. 
  • وبسایت FXLeaders نیز نسبت به این ارز بسیار خوش بین بوده و انتظار دارد که در اواخر سال 2024 ارزش آن به 10 دلار برسد.

مزایای IOTA

  • تراکنش های رایگان؛ تنها هزینه استفاده از سیستم Tangle، تایید کردن دو معامله دیگر است، به عبارتی دیگر هیچ هزینه ای اخذ نشده و هیچ انعامی نیز برای ماینر ها اخذ نمی شود چون سیستم به ماینر ها نیازی ندارد.
  • مقیاس پذیری بسیار بالا؛ اثرات گردن بطری حاکم بر بلاکچین های دیگر در IOTA وجود نداشته و با رشد شبکه توانایی پردازش تراکنش های آن نیز افزایش می یابد.
  • از آنجایی که IOTA برای اینترنت اشیا و دستگاه های با توان پردازشی پایین طراحی شده است، کل این نرم افزار حجم بسیار کمی دارد.
  • از آنجایی که تراکنش ها رایگان هستند، انجام تراکنش های بسیار کوچک در این شبکه بسیار بهینه تر از رقبا است. 

معایب IOTA

  • برخی از محققان دانشگاه MIT یک حجره امنیتی در سیستم Tangle پیدا کردند. 
  • غیاب قراردادهای هوشمند بزرگترین ضعف این شبکه است، زیرا که عملا ساخت اپلیکیشن های توزیع شده بر روی آن را غیر ممکن کرده است.

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.